september 2012
Z Z M D W D V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Laatste berichten

Archief

Linke soep

Zoeken

 • 16sep

  Flyeo

  Sjeeraar is voor de laatste keer de tiepert.

  Tja, het zit erop. Het waren fantastische dagen met hoogtepunten, maar ook…. hoogtepunten. Want behalve één dag anti-stuifweer hebben we:

  • prachtig weer,
  • veel drank,
  • heel veel lol,
  • lekker eten,
  • schitterende verhalen,
  • mooie vluchten,
  • leerzame dagen,
  • en vooral veilige en leerzame vluchten gehad.

  Zoals iedereen ongetwijfeld weet gaan de Laffe Teckels, PNN-bastaards en andere zwerfertjes ieder jaar week 37 naar het meer van Annecy om daar een lekker weekje te vliegen. Ooit is deze week in het leven geroepen om symbolisch het vliegseizoen af te sluiten, toen nog niet wetende dat er altijd nog mensen in de winter naar de Dolomieten en/of Algodonales gaan. Aangezien er veel Laffe Teckels graag eens een Dappere Teckel wilden worden, is de wens ontstaan om een ZekerHeidsTraining ofwel SIF te volgen. Na een mislukte poging in 2010 (Te harde wind) moest het er dit jaar toch van komen. Na wat gemail en gebel met een locale vliegschool, Flyeo, lukte het om in week 37 voor 16 man/vrouw een cursus te boeken van 3 dagen. Helaas vonden we geen 16e persoon en moest er één afzeggen vanwege ziekte. Maar op de kempif waren nog 2 vreemden die wel mee wilden doen, dus zo waren we toch nog met 16 personen.

  Het verloop van de ZHT en de prachtige honderden foto’ s hebben jullie kunnen volgen op de webloggert. Maar wat vonden we er van? Tja, natuurlijk is er veel gesproken over het niveau van de training en vooral over de verwachtingen. Er waren ‘ervaren’ SIF-ers, maar ook ‘groentjes’ . Dus iedereen heeft het op haar of zijn eigen manier ervaren en beleefd. Wat ons erg opviel was dat in tegenstelling tot andere scholen, het hier niet specifiek ging om de manouvres goed uit te voeren, maar om de beheersing om uit de manouvres  te komen. Dit is de zgn. pitch en damp, zoals op de foto hieronder weergegeven.

  Pitch and damp

  Vanaf de eerste vlucht mochten we direkt heftige manouvres vliegen, zoals de spiral dive en de eenzijdige inklaper met auto-rotation. Als we de uitleiding maar snel en goed deden. En daar konden we eindeloos op oefenen, want iederen volgende vlucht mocht je zelf bepalen wat je wilde doen. Helaas konden de laatste 2 vluchten niet doorgaan, vanwege veel te harde wind. Zoals al eerder vermeld, de koeien werden scheef tegen de helling aangeblazen. Omdat deze vluchten niet door konden gaan, kregen we korting op ons cursusgeld. Top!

  De conclusie:
  Flyeo is erg flexibel. Bijna alles kan en mag.  De instructeurs en medewerkers zijn allemaal vakkundig en dat is ook logisch. Want de meesten vliegen zelf acro. Waar Flyeo zich naar mijns inziens duidelijk in onderscheidt is dat de nadruk wordt gelegd op de controle van het scherm als het niet meer normaal vliegt.
  Is Flyeo een aanrader? Jazeker! Sterker nog, er zijn alweer een aantal Laffen die volgend jaar opnieuw 2 of 3 dagen willen meedoen.  Dat zegt genoeg. Dit jaar was erg geslaagd en we zien wel weer hoe het volgend jaar verloopt. Nu eerst maar eens een datum en locatie prikken om de duizenden foto’ s en uren film te bekijken.

  Cheerio, Sjeeraar

   

  groep Anthony

  groep Cyril

  Posted by Sjeeraar @ 22:55

Leave a Reply