oktober 2014
Z Z M D W D V
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Laatste berichten

Archief

Linke soep

Zoeken

 • 24okt

  We hebben er lang naar uitgekeken, en morgen is het dan zover: Jorden, Jasper en Jeffrey gaan met nog 15 lucky bastards naar het zonnige Norma in Italië om te gaan paragliden…

  Norma

  Norma

  Deze vliegweek is georganiseerd door Airtime Paragliding school, en Ayke zal ons begeleiden deze week. Morgenmiddag rond 12:00 komt Jorden naar Olpae om Jappie en mij op te pikken en na een bakkie troost zullen we richting Eindhoven rijden alwaar ons vliegtuig om 16:50 vertrekt. Als alles goed gaat – en we niet neergehaald worden – zullen we om 18:55 arriveren op vliegveld Campino, Rome. Daar worden we opgewacht door Airtime en zullen we met 2 busjes naar Norma rijden.

  Norma

  Starten vanuit de ruïnes van een Romeinse nederzetting, soaren langs het dorp met haar eeuwenoude huizen, uitzicht over de vruchtbare laagvlakte en de Middellandse zee, landen tussen de fruitbomen of toplanden op de startplek. Het kan allemaal in Norma!

  Norma is een oude plaats circa 60 km onder Rome. Deze plaats bestaat uit drie delen; de ruïnes, het centrum en het oude deel van Norma. De Romeinen hebben hier ongeveer 500 jaar voor Christus een nederzetting gesticht. De restanten zijn nog duidelijk zichtbaar en de startplek ligt binnen deze ruïnes!

  Gedurende lange tijd is men al bezig met de opgravingen rondom Norma en komt er steeds meer in zicht. Je loopt dan ook tussen de oude muren door naar de start en voelt de rijke geschiedenis van deze bijzondere locatie. In het centrum van Norma vind je kleine winkeltjes, cafeetjes en restaurants. Er zijn hier altijd mensen op straat en dat maakt het erg gezellig.

  Het oude deel van Norma staat boven op een rotspunt en is alleen te voet bereikbaar. In dit deel vind je dicht op elkaar gepakte, en nog altijd bewoonde, huizen met nauwe steegjes en trappetjes. Hier bevinden zich ook de kerk en de bibliotheek. Het is geweldig om door deze straatjes heen te slenteren en de historie van Norma in je op te nemen.

  Norma ligt op de rand van een bergrug. Vanaf de berg zie je de vruchtbare laagvlakte met akkers, fruit en olijfbomen. Boven is het bergachtig met rotsen en bossen. De ruim 400 meter hoge berg zorgt voor een fantastisch uitzicht en de wind stroomt mooi laminair over de lage vlakten vanaf de zee. De rotsen en het gebergte daarachter zorgt voor voldoende thermische activiteit. Een ultieme plek om te vliegen!

  In Norma vlieg je eigenlijk als een alpenkauw: kwetterend, kijkend en de wind voelend. Deze bergvogels spreiden dan hun vleugels uit en landen na een korte soarvlucht weer op het startpunt. Wij doen hetzelfde in Norma. Op de start genieten we van de omgeving, voelen we de wind, spelen met het scherm boven ons hoofd en vliegen rustig weg. Kort soarend hoogte winnen en landen bij de start om verder te spelen of door te starten; een fantastisch spel! Norma leent zich bij uitstek om dit te oefenen.

  In Norma steekt bij goed weer in de loop van de dag de zeewind op. Deze stroomt tegen de berg op waar de startplek is gelegen. Dit zorgt voor een goede opwind waar je op kunt soaren langs de 400 meter hoge berg en de eeuwenoude plaats Norma. Vanuit de lucht zie je goed hoe omvangrijk de ruïnes zijn en vlieg je langs en boven de oude Romeinse stad. In de soarwind is ook thermiek te vinden. Deze voert je dan nog verder omhoog voor een nog mooier uitzicht. De avonden zijn echt Zuid-Europees, lekker eten in typisch Italiaanse restaurantjes, waar je voor relatief weinig geld uitstekend eet. Verder ligt het oude Rome om de hoek en is per trein goed te bereiken, net als de interessante havenstad Anzio.

  Nou… Dat leek ons dus wel wat… We verblijven in Hotel Villa Del Cardinale en het weer ziet er prima uit volgende week in Norma: de hele week een weercijfer 9 met temperaturen rond de 20 graden 🙂

  weer-normaIk heb de leptoppert mee dus als ik zin heb – en ik het aan de bar hangen met mijn maatjes er kort voor wil onderbreken – zal ik een weploggert bijhouden.
  HIER nog wat informatie over Norma en HIER vind je een webcam gericht op de startplek.. Toetel! Stefke.

  Posted by stefke-uut-fryslan @ 21:50

One Response to “De drie J’s naar Italïe”

 1. k@@tje Says:

  Ik ben heus niet jaloers…. Veel plezier mannen. *duimpjesomhoog*

Leave a Reply