mei 2012
Z Z M D W D V
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Laatste berichten

Archief

Linke soep

Zoeken

 • 25mei

  Wegens “armoede” op de weploggert nog maar weer even een fietsverslagje van ondergetekende.

  25 mei was ik maar weer eens op de fiets gestapt, om te genieten van het mooie weer en de natuur in Oost- en Weststellingwerf. Er stond een pittige oostenwind, dus het leek mij verstandig om te beginnen met wind tegen 🙂

  Dus vanaf Olpae via Nijeholtpade richting de bovenweg, dan voorbij Oldeberkoop, voorbij de afslag Bekhofweg rechts door een klaphekje een paadje in het bos in. Op mijn smartphone zag ik dat dit het Stutteboschwas. Ik heb dit bos op m’n gemakkie verkend en hier en daar wat foto’s gemaakt (nog met mijn “oude” lens 🙂  ). Wat informatie over het Stuttebosch:

  “Ten zuidoosten van Oldeberkoop ligt, bij het beekdal van de Linde, het Stuttebosch. Tot de Linde in 1922 werd rechtgetrokken kronkelde het riviertje door het dal. Bij het Stuttebosch is een oude meander weer hersteld. Op het eerste gezicht is het Stuttebosch een gewoon bos met loofbomen, naaldbomen, oude bomen en jonge aanplant. Maar het blauwgrasland, genoemd naar de vele zeggesoorten die in dit vochtige gebied groeien, is echt bijzonder. Dankzij het regenwater dat door de keileem niet in de bodem kan wegzakken, komen hier nog zonnedauw, moeraswolfsklauw, klokjesgentiaan, twee soorten kartelblad en orchideeën voor. In het bos bedekken varens in allerlei soorten de bodem. De das, het ree, vele vogelsoorten, vlinders en libellen bevolken het Stuttebosch.”

  Het is een leuk gevarieerd bos, en ik ben geen sterveling tegen gekomen, dus lekker rustig… Wel veel vogels gezien ( Bonte Specht, Rietgors, Grauwe Vliegenvanger, etc.) en een gevarïeerd landschap.

  Als je de paadjes rechts aanhoud kom je uiteindelijk weer uit bij de Bekhofschans, wat vroeger onderdeel uitmaakte van de Friese Waterlinie. Via de Bekhofweg, Boylerweg door Oosterstreek links de Schoolstraat op en over de Dwarsvaartweg naar Noorwolde gegaan. Daar een ijsje gescoord en via de Hellingstraat en Jokweg/Oude Jokweg links de Kontermansweg op, en rechtsaf langs de nieuw aangelegde plassen over de Vinkegavaartweg weer op Oldeholtpade aan…

  De volgende keer neem ik mijn nieuwe Sigma objectief mee, en hoop ik weer mooie(re) foto’s te kunnen maken 😉

  HIER de foto’s van een heerlijk dagje.

  Groet’n! Jeffrey.

   

  Posted by stefke-uut-fryslan @ 19:48

Leave a Reply