mei 2012
Z Z M D W D V
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Laatste berichten

Archief

Linke soep

Zoeken

 • 28mei

  Het was een skitterrond pinksterweekend, en ook uitstekend lierweer Zondag en Maandag…  Dientengevolge heeft een select kluppie Laffe Teckels de reis naar het lierveld van PNN in Laaghalerveen aanvaard, om daar fijn te gaan vliegen…

  Zondag waren (naast cursisten PNN’ers) de Laffe Teckels Anita, Jasper, Jorden, Theo en ik (Jeffrey) van de partij, en er was al gauw behoorlijke thermische aktiviteit te bespeuren, want sommigen bleven al lekker boven. Bovendien zag je af en toe de dustdevils over de akkers gaan… Siebren en Theo stonden aan de lier en deden weer hun best om het hoogste rendement er uit te halen op het korte veld. Helaas moesten de gebrevetteerden wachten tot 14:00, want dan pas zouden de cursisten stoppen. Deze maatregel vinden de Laffe Teckels zeer betreurenswaardig, want er kan dus niet gevlogen worden op “prime time”… Jammert… 

  Toen wij uiteindelijk ook “mochten” ging het lekker los, en Siebren zat na zijn liertrek lekker in de bel en ging al gauw sky-high. Een aantal piloten heeft een leuk overlandje kunnen maken. Geert vloog ook weg van het veld en Jasper zette de achtervolging in. Jasper had de beste route weten te vinden en is uiteindelijk nabij Bruntinge weer geland. Top! Anita heeft ook leuk gevlogen, en heeft weer veel geleerd van de bumpie omstandigheden in de lucht en ook vlak bij de grond. Ik heb de eerste 3 vluchten geen noemenswaardige bel kunnen vinden, maar met mijn laatste vlucht ging ik wel als een speer. Maar ik vond de omstandigheden niet goed genoeg om weg te vliegen van het veld, en bovendien kon Anita niet starten omdat er geen gebrevetteerde startleider meer was. Goed excuus om maar weer op het veld te landen 😉 Afgezien van het plafond op 500 meter, hebben we leuk gevlogen en hebben we de dag afgesloten met een welverdiend biertje op het terras van “Het wapen van Schotland” en hebben sommigen onder ons daar ook gegeten…

  Maandag was het wederom super lierweer, en na kort beraad met Jasper en Jorden zijn we met z’n drieën weer naar Laaghalerveen getogen. Ik was er rond één uur, en er werd al driftig gelierd op het kleine veld. Helaas kregen ze daar steeds vaker en langer crosswind, en omdat de wind naar noor-noord-west zou gaan, is na een bus-controle-check-ritje besloten om naar het andere lierveld te verhuizen… Daar stond ik als eerste klaar, en Jasper ook bijna. Geert heeft meteen de 2 kabels opgehaald, en ik ben weggestart (helaas wel weer met crosswind) en werd door Siebren keurig in een bel afgezet 🙂 .

  Stefke's maat 47 boven Denthe

  Stefke's maat 47 boven Denthe

  Ik ging lekker omhoog, en heb bij de boerderij eventjes “gewacht” op Jasper, want die kwam vlak achter mij aan. Om een lang verhaal nog langer te maken: We hebben steeds samen opgevlogen en vliegend van wolk naar wolk zagen we Drenthe onder ons door trekken… Op het hoogste punt onder de wolk (zo rond 1400 meter) was het een kwestie van volgende wolk uitzoeken; speed intrappen, en zo gauw mogelijk door het sink-gebied zien te komen. Ik zag op mijn GPS de dorpjes verschijnen: Hijken, Eursing, Reeveld, Beilen (lastig stukkie), Alting, Lieving, Holte, Bruntinge (was Jappie gister geland)… Hier en daar was het even zoeken naar thermiek en mekaar in de gaten houden, en helaas was mijn porto halverwege leeg, dus was contact niet meer mogelijk… Nog meer dorpjes zag ik op mijn GPS langskomen: Nieuw Balinge, Geesbrug, Nieuwlande Coevorden, Dalerpeel, Nieuwe Krim… En… Plotseling zag ik mijn waypoint van lierveld Getelo (Duitsland) op het scherm verschijnen… Toen pas besefte ik dat we al een flink stukkie op weg waren, en dat vliegen naar Getelo een reële optie was. Thermiek en windrichting was uitstekend. Het was nog zo’n 23 km., en we hadden er al 30 opzitten, dus waarom niet?! Ik zag een kneiter van een cumulus boven Coevorden en besloot daar op aan te vliegen. Ik zat niet écht heel hoog om de oversteek te maken door het sinkgebied, maar ik dacht dat ik het wel zou halen…

  Helaas… Ik had half/driekwart speed in, en wind mee, en ging meer dan 60 km. per uur, maar ik kon niet bij de invloedsfeer van de wolk komen, en moest hem onder Coevorden aan de grond zetten. Jasper was ik kwijt, maar die heeft nog een mooie bel kunnen pakken en had een iets westelijke koers aangehouden, en heeft hem uiteindelijk onder Hardenberg aan de grond gezet. Super! Uiteindelijk heb ik dus 33 km. gevlogen (hemelsbreed) in 1 uur 35 minuten, en Jasper zelfs 42 km. in onbekende tijd (GPS later aangezet). Jorden was zo aardig om ons op te halen. Het was erg leuk om samen op te vliegen en we hebben weer een leuk overlandje op de teller staan!

  Onze vlucht in Google Earth

  Onze vlucht in Google Earth

  We hebben nog even het welverdiende biertje genuttigd op het terras in Hooghalen met Geert en Els, en hebben er ook nog even wat patat en gehaktballen achteraan gegooid. Het was dus een top-vliegdag! Groeten! Jeffrey.

  HIER een paar foto’s van Maandag, en de Google Earth file van onze vlucht vind je HIER (kies voor opslaan).

  Posted by stefke-uut-fryslan @ 22:03

4 Responses to “Heerlijk pinkster-lierweekend en Jasper en Jeffrey de hort op…”

 1. K@@tje Says:

  Wat een mooie vluggies weer, top!!

 2. PieterO Says:

  Goed mannen, fantastiche vluchten! Gefeliciteerd!

 3. Tjitske Says:

  Wauw, ik vind jullie top.

 4. Rene Says:

  Knap stukkie werk Jef en Jasper.

  Vast wel enkele jaloerse blikken gehad.

  TOP.

Leave a Reply